عوامل مختلفی میتوانند باعث تخلیه باتری خودرو حتی در وقتی ماشین خاموش است، شوند. اگر خودرو برای مدت طولانی پارک بماند، ممکن است باتری آن تخلیه شود. این موضوع در مورد تمام خودروها، چه بنزینی، دیزلی، هیبریدی یا برقی، صدق میکند. اگر وقتی که خودرو خاموش است، بعضی از سیستمها همچنان در پسزمینه فعال باشند، مثل مانیتور، رادیو و سیستم گرمایش و سرمایش ماشین، این ویژگیها به مرور زمان از باتری انرژی مصرف کرده و باعث کاهش شارژ آن میشوند.
هرچند میزان تخلیه روزانه باتری کم است، اما در صورتی که خودرو برای مدت طولانی بدون استفاده بماند، افت ولتاژ باتری میتواند شدید شود. در نهایت، اگر باتری برای مدت زیادی شارژ نشود، کاملاً تخلیه خواهد شد. برای جلوگیری از خوابیدن باتری ماشین باید علائم هشدار دهنده، روشهای پیشگیری از تخلیه باتری و عادتهای درست را بدانید تا بتوانید عمر باتری خودرو را افزایش دهید و از بروز این مشکل جلوگیری کنید.
رایجترین دلایل تخلیه سریع باتری خودرو
دلایل مختلفی میتوانند باعث تخلیه سریع باتری ماشین شوند. در ادامه بعضی از مهمترین عوامل که ممکن است باعث کاهش شارژ باتری شوند را بررسی میکنیم و نکاتی برای جلوگیری از خوابیدن باتری ماشین را توضیح میدهیم.
1. خاموش نکردن کامل خودرو
یکی از مهمترین دلایل تخلیه سریع باتری ماشین، خاموش نکردن کامل آن است. ممکن است چراغهای جلو، چراغهای داخل کابین یا سیستم گرمایش و سرمایش روشن مانده باشند، یا یکی از درها بهطور کامل بسته نشده باشد. بعضی از خودروهای مدرن بهطور خودکار چراغها را خاموش میکنند یا هشدار صوتی برای یادآوری میدهند، اما خیلی از خودروها همچنان نیاز به بررسی دستی دارند. اگر بهطور مداوم خودرو را بهطور کامل خاموش نکنید، عمر باتری کاهش پیدا می کند، چون تخلیهی مداوم انرژی میتواند باعث ضعیف شدن آن شود. پس، قبل از ترک خودرو، حتماً چراغها، درها و سیستم گرمایش و سرمایش را بررسی کنید تا از خاموش و قفل بودن همه چیز مطمئن شوید.
2. وجود تخلیه انگلی
تخلیه انگلی به وضعیتی گفته میشود که باتری خودرو حتی بعد از پارک شدن هم به طور غیرعادی تخلیه میشود و میزان مصرف انرژی آن بیشتر از حد طبیعی است. معمولاً این مشکل به دلیل خرابی یکی از قطعات الکتریکی خودرو رخ میدهد، مثل سنسورها، چراغهای داخلی، ماژولهای کامپیوتری، سیستم دزدگیر، چراغهای جلو، سیستم گرمایش و سرمایش که بهطور خودکار خاموش نمیشوند و همچنان از باتری انرژی مصرف میکنند. اگر فکر میکنید خودرویتان دچار تخلیه انگلی است، بهتر است به یک مکانیک مراجعه کنید. او میتواند با بررسی جریان انگلی این مشکل را شناسایی و برطرف کند.
3. خرابی دینام
دینام، وظیفه شارژ مجدد باتری خودرو را موقع حرکت بر عهده دارد و همچنین نیروی الکتریکی مورد نیاز تجهیزات خودرو را تأمین میکند. اگر دینام خراب شود، ممکن است علائمی مثل صداهای غیرعادی، سوسو زدن چراغها یا اختلال در عملکرد بعضی قطعات الکتریکی را ببینید. در صورت خرابی کامل دینام، باتری بهمرور تخلیه میشود و در نهایت، ماشین دیگر روشن نخواهد شد. برای جلوگیری از خوابیدن باتری ماشین در این شرایط، تنها راهحل موقت، جامپ استارت است تا بتوانید خودرو را به تعمیرگاه برسانید و مشکل را برطرف کنید.
4. فرسودگی و قدیمی بودن باتری
باتری خودرو با گذشت زمان و استفاده مداوم دچار فرسودگی و کاهش عملکرد میشود. اگر باتری خودرویتان قدیمی و فرسوده باشد، ممکن است علائمی مثل خوردگی (زنگزدگی) روی قطبها یا افت کارایی را بینید. اگر متوجه این نشانهها شدید، احتمالاً زمان تعویض باتری رسیده است. بهطور میانگین، عمر مفید یک باتری حدود پنج سال است، اما این مقدار به میزان استفاده، شرایط آبوهوایی و فشار وارده بر باتری بستگی دارد. شما میتوانید انواع باتری ماشین را در فروشگاه امداد ما با بهترین قیمت و گارانتی معتبر دریافت کنید.
5. تخلیه باتری به دلیل رانندگیهای کوتاه
باتری خودرو موقع استارت زدن، مقدار زیادی انرژی مصرف میکند. دینام خودرو موقع حرکت، باتری را مجدداً شارژ میکند تا انرژی مصرفشده جبران شود. اما اگر سفرهای شما کوتاه باشند، دینام فرصت کافی برای شارژ مجدد باتری نخواهد داشت. در نتیجه، تخلیه مداوم باتری بدون شارژ کامل باعث کاهش عمر آن شده و در نهایت ممکن است باتری کاملاً از کار بیفتد. برای جلوگیری از خوابیدن باتری ماشین، توصیه میشود هر چند وقت یکبار مسافتهای طولانیتری رانندگی کنید تا باتری بهطور کامل شارژ شود.
6. شل بودن کابلها یا خوردگی ترمینالهای باتری
باتری خودرو ترمینالهای مثبت و منفی دارد که کابلها به آنها متصل میشوند. موقع انجام هرگونه کار تعمیراتی روی خودرو، معمولاً برای ایمنی بیشتر کابلها باید جدا شوند. مطمئن شوید که کابلها به درستی وصل هستند. معمولاً ترمینال مثبت با علامت مثبت (+) و کابل قرمز برای آن، و ترمینال منفی با علامت منفی (-) و کابل سیاه مشخص میشود، هرچند در بعضی موارد این قانون ممکن است تغییر کند. همیشه کابل منفی را اول جدا کنید.
اگر کابلها شل شوند، باتری ممکن است تخلیه شود. نشانههای شل بودن کابلها شامل سوسو زدن چراغها و مشکلات در استارت زدن خودرو هستند. برای رفع این مشکل، کابلها را سفت کنید و دوباره به درستی نصب کنید. خوردگی اطراف ترمینالهای باتری میتواند باعث افت عملکرد باتری شود. برای پاک کردن این خوردگی، اول باید باتری را جدا کرده، بعد با استفاده از مسواک و مخلوط جوش شیرین رقیق، ترمینالها را تمیز کنید و بعد از آن، مقداری وازلین به آنها بزنید. اما این کار را فقط در صورتی انجام دهید که از عهده آن بر بیایید و موارد ایمنی را رعایت کرده باشید.
7. قرار گرفتن خودرو در دماهای شدید
دماهای خیلی گرم یا سرد میتوانند بر عملکرد باتری خودرو تأثیر بگذارند. دما بر واکنشهای شیمیایی داخل باتری تأثیر میگذارد و این میتواند کارایی و قدرت باتری را تحت تأثیر قرار دهد. در زمستان، خودرو ممکن است به دو برابر قدرت برای روشن شدن نیاز داشته باشد. در تابستان، مایعات حیاتی باتری ممکن است تبخیر شوند که میتواند باعث خوردگی و افزایش احتمال خرابی باتری شود.
مهمترین راهها برای جلوگیری از خوابیدن باتری ماشین
1. رانندگی منظم
برای جلوگیری از خوابیدن باتری ماشین، باید هر چند روز یک بار رانندگی کنید تا دینام بتواند وظیفه خود را انجام دهد و باتری خودرو را شارژ نگه دارد. رانندگی منظم همچنین باعث روغنکاری موتور و کاهش فشار به لاستیکها شده و نقاط تخت لاستیکها را اصلاح میکند.
2. اجتناب از سفرهای کوتاه مکرر
سفرهای کوتاه مکرر میتوانند به باتری خودرو فشار وارد کنند. برای جلوگیری از این مسئله، باید از خودرو برای مدت زمان طولانیتری استفاده کنید. بعلاوه، میتوانید روی یک شارژر باتری خارجی سرمایه گذاری کنید تا در صورت عدم استفاده مکرر از خودرو، ولتاژ باتری به درستی حفظ شود، مخصوصا در سفرهای طولانی.
3. خاموش کردن درست خودرو
مطمئن شوید که خودرو را به درستی خاموش میکنید. خاموش کردن ماشین فقط چرخاندن سوییچ و قفل کردن خودرو نیست. قبل از ترک خودرو، مطمئن شوید که چراغها و لوازم داخلی خاموش هستند و تمامی وسایل جانبی مثل سوکت شارژر گوشی و پورتهای USB هم خاموش شدهاند. استفاده از رادیو یا GPS بعد از خاموش کردن موتور هم میتواند باتری خودرو را تخلیه کند، پس مطمئن شوید که اینها هم خاموش هستند.
4. باتری را به طور منظم بررسی کنید
شما میتوانید با بالا بردن کاپوت خودرو و بررسی علائم فرسودگی، خودتان باتری خودرو را کنترل کنید، یا با کمک یک متخصص این کار را انجام دهید. موقع بررسی باتری ماشین، مطمئن شوید که:
- باتری محکم بسته شده باشد.
- سطح باتری تمیز و هیچگونه گرد و غبار و کثیفی روی آن نباشد.
- ترمینالهای باتری دچار خوردگی نباشند.
- ولتمتر حدود ۱۲.۷ ولت یا بیشتر را نشان دهد.
5. به این علائم هشدار دهنده توجه کنید
در بیشتر خودروها، اگر باتری مشکلی داشته باشد، نشانگر باتری روی صفحه داشبورد روشن میشود. بقیه علائمی که نشان میدهند باتری شما سریعتر از حد معمول تخلیه میشود شامل:
- تولید صداهای غیر عادی خودرو
- کم شدن روشنایی چراغهای داشبورد
- عملکرد نامناسب لوازم جانبی خودرو
- شنیدن صدای کلیک موقع چرخاندن سوییچ
اگر این علائم را دیدید، باید بلافاصله خودرو را بررسی کنید یا آن را به یک متخصص نشان دهید قبل از اینکه باتری بیشتر خراب شود.
6. خودرو را در پارکینگ نگه دارید
توصیه میشود که ماشین را در پارکینگ نگه دارید؛ این کار به محافظت از باتری در برابر شرایط آب و هوایی شدید کمک میکند. اگر پارکینگ ندارید، ماشین را در سایه پارک کنید.
7. سرمایهگذاری در یک شارژر را در نظر بگیرید
شارژر باتری تریکل از رگولاتور باتری استفاده میکند تا باتری خودروی شما را با همان میزان و سرعتی که در زمان استفاده نکردن از خودرو تخلیه میشود، شارژ کند. این کار از اضافه شارژ شدن باتری یا تخلیه کامل باتری در صورتی که خودروی شما برای مدت طولانی پارک شده باشد، جلوگیری میکند. این ابزار مخصوصا برای ماشین های دست دوم یا ماشینهایی که فقط در آخر هفته ها از آنها استفاده میشود و مدت زمان زیادی پارک هستند، مفید است.
نتیجهگیری
باتری خوابیده خودرو میتواند آزاردهنده باشد، اما جلوگیری از خوابیدن باتری ماشین میتواند به شما کمک کند. در این مقاله مهمترین راهها برای جلوگیری از خوابیدن باتری ماشین را توضیح دادیم و عوامل موثر بر آن را هم بررسی کردیم. اگر هیچ کدام از این راهحلها به شما کمک نکرد، وقت تعویض باتری ماشینتان فرا رسیده. فروشگاه امداد ما باتریهای متنوعی از داخلی و خارجی گرفته با گارانتی معتبر ارائه میدهد. شما میتوانید ویژگیها و قیمت آنها را بررسی کنید و در صورت نیاز با مشاوران امداد ما صحبت کنید تا بتوانید مناسب ترین باتری را بخرید.