ویسکوزیته غلظت یا رقت یک مایع است. مثلاً ویسکوزیته عسل زیاد و گرانروی آب آشامیدنی کم است. برای اینکه موتور ماشین شما به بهترین شکل کار کند، باید از روغن موتور با ویسکوزیته مناسب استفاده کنید. بر این اساس رتبه SAE را داریم که از یک سری اعداد برای نشان دادن درجه ویسکوزیته استفاده می کند. در ادامه به توضیح این طبقه بندی می پردازیم.
طبقه بندی SAE و ویسکوزیته روغن موتور
SAE مخفف Society of Automotive Engineers است. رتبه بندی SAE از اعداد 0 تا 60 برای تعیین ویسکوزیته روغن موتور استفاده می کند. اعداد از 0 تا 25 برای آب و هوای سرد و زمستانه و اعداد از 30 تا 60 برای آب و هوای گرم و تابستان است. با توجه به این اعداد روغن موتور به دو نوع تک درجه و چند درجه تقسیم می شود.
Single Grade: اگر کد ویسکوزیته فقط یک عدد داشته باشد (مثلا SAE 30)، به این معنی است که این روغن دارای درجه ویسکوزیته چهار فصل نیست و فقط در آب و هوای سرد یا گرم آزمایش شده است. اگر بین 0 تا 25 باشد فقط در هوای سرد تست شده است و اگر بین 30 تا 60 باشد فقط در دمای جوش موتور 100 درجه سانتیگراد تست شده است.روغن موتورهای مونوگراد فقط برای یک شرایط آب و هوایی ( گرم یا سرد).
اجازه دهید با یک مثال این موضوع را روشن کنیم. فرض کنید اعداد W-305 را روی بطری روغن موتور می بینیم.
در اینجا 5 نشانگر درجه ویسکوزیته در دماهای پایین و 30 نشانگر وجود دارد که درجه ویسکوزیته این روغن در بالاترین دما از 30 بیشتر نخواهد شد.
بنابراین، اگر در منطقه سردسیر زندگی می کنید، هرچه عدد کنار W کمتر باشد، موتور ماشین سریعتر روشن می شود. بنابراین، روغن موتور درجه 5 برای شما بهتر از روغن موتور درجه 10 است، زیرا روغن های با ویسکوزیته پایین نازک تر هستند و در این دماها سریعتر بین اجزای موتور جریان می یابند. این امر باعث کاهش زمان خشک شدن موتور و در نتیجه فرسودگی قطعات آن می شود.
1. روغن موتور کاملا مصنوعی
این نوع روغن موتور کاملاً در آزمایشگاه و با مواد شیمیایی تولید می شود. از آنجایی که این روغن باعث می شود موتور با حداکثر قدرتی که دارد کار کند و عملکرد بهینه ای داشته باشد، مطمئنا بازده سوخت خودرو را افزایش می دهد. مهمتر از همه، این روغن موتور بعدا کارایی خود را از دست می دهد، بنابراین نیازی به تعویض آن به این زودی نیست. اگر روغن را هر 4828 کیلومتر (3000 مایل) تعویض کرده باشید، ممکن است نیازی به تعویض روغن بیش از 11000 کیلومتر با این روغن نباشد.
2. روغن موتور نیمه سنتتیک
روغن موتور نیمه سنتتیک ترکیبی از روغن موتور معمولی و روغن مصنوعی است. این روغن به خوبی از قطعات متحرک موتور محافظت می کند و بسیار بهتر از روغن موتور معدنی است. با این حال، تمام مزایای روغن موتور کاملاً مصنوعی را ارائه نمی دهد. با استفاده از این روغن باید حداقل 10 دقیقه پس از روشن شدن موتور صبر کنید تا گرم شود.
از نظر قیمت، این روغن موتور به قیمت تمام روغن های مصنوعی نیست.
3. روغن موتور معمولی
روغن پایه این موتور نفت خام است و از ترکیب روغن های پایه هیدروکربنی، اولفین های پلی فنلی و الفین های پلی آلفا تولید می شود. شاخص رتبه بندی SAE آن 10W-40 و 15W-40 است.
این روغن موتور نسبت به سایر روغن ها ارزان تر است و از ابتدایی ترین استانداردهای حفاظتی موتور برخوردار است. برای خودروهایی که موتور آنها طراحی ساده ای دارد یا برای آب بندی موتور خودرو در صفر مناسب است. این روغن در شرایط سرمای شدید نمی تواند به طور کامل از موتور محافظت کند و در دماهای بسیار بالا کارایی خود را سریعتر از دست می دهد. همچنین، تقریباً هر 4000 کیلومتر باید روغن را تعویض کنید که دقیقاً ارزان نیست.
میزان روغن مصرفی خودروها
حجم روغن موتور برای انواع خودروها متفاوت است. به عنوان مثال میزان مصرف روغن موتور برای انواع پراید 3.5 لیتر، پژو 206 حدود 3.75 لیتر، سمند 4.5 لیتر و زانتیا 5 لیتر است. البته این مقدار بسته به فیلتر روغن (فیلتری که روغن را تصفیه می کند و ناخالصی های آن را پاک می کند)، نوع موتور و برخی عوامل دیگر می تواند تغییر کند. مثلا پراید بعد از تعویض فیلتر روغن 3.5 لیتر و اول 3 لیتر روغن نیاز دارد. به طور کلی پس از تعویض فیلتر باید نیم لیتر روغن اضافه شود.